Hivatalosan is lezárult a „Hollókő Ófalu és a Vár turisztikai fejlesztése” című projekt, mely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program több mint 1,1 milliárd forintnyi támogatásából valósult meg. A beruházás részeként többek között gasztronómiai élményközpontot hoztak létre, Hollókő vára pedig egyedi, interaktív élményelemekkel gazdagodott – közölte a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.
Mint írták, a Hollókő Község Önkormányzata által vezetett konzorcium pályázatának célja, hogy a meglévő és a tervezett turisztikai attrakciók és szolgáltatások összehangolásával egyedülálló, emblematikus, a szezonalitásnak kevésbé kitett vonzerő jöjjön létre az 1987-től világörökségi címmel rendelkező Ófaluban és környezetében.
Az Ófalu főutcáján, a jelenlegi Vár étterem helyén és környezetében gasztronómiai élményközpont létesült palóc gasztrotörténeti kiállítótérrel, főzőiskolával, kiszolgálóhelyiségekkel. A központ kínálata a hazai viszonyok között egyedülálló, a magyar népi gasztronómia legszélesebb spektrumát teszi elérhetővé a látogatók számára. A fejlesztések kiterjednek a hollókői várra is. Az állagmegóvási munkák mellett korszerűsítették a várban lévő kiállításokat, a rekonstrukció során komplex, több célcsoportnak kínált egyedi, interaktív tartalmat alakítottak ki – ismertették.
A közleményben azt írták továbbá: a projekt része volt mindemellett a Dr. Román András Látogatóház bővítése, a Masinás vendéglő, a Millenniumi Emlékpark fejlesztése, valamint a parkoló bővítése. Az új programok szorosan kapcsolódnak Hollókő és térségének adottságaihoz, palóc történelmi, kulturális és gasztronómiai hagyatékához, figyelmet fordítva az egyediségre és innovativitásra – fogalmaztak.
A projekt megvalósításában az önkormányzat konzorciumi partnere a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft., a Visit Hungary Nonprofit Zrt. és a Magyar Turisztikai Ügynökség.